Informatički klub “Pitagora” Beli Manastir

 

Udruga djeluje na promicanju informacijskih tehnologija među mladima, a obuhvaća područja informatike, elektronike, elektrotehnike, robotike. U udruzi djeluje trinaest članova, od kojih su dvoje mlađih. Udruga je osnovana u Osijeku 1994. godine u progonstvu, tijekom domovinskog rata,. Proizašla je iz dotadašnjeg Društva mladih matematičara „Pitagora“  Beli Manastir osnovanog 1984. godine. Temeljno područje djelovanja udruge bilo je promicanje matematike, fizike te informatike među učenicima i studentima. Tijekom Domovinskog rata Udruga je kontinuirano djelovala među mladima u prognanstvu. Osim za učenike Srednje škole Beli Manastir koja je radila u Mohacsu (Mađarska), osnove rada sa računalom mogli su upoznati i prognanici. Nekoliko tečajeva je održano za prognanike u Osijeku.

Nakon mirne reintegracije udruga je pretežito radila u Srednjoj školi Beli Manastir. Kada je 2005. godine grad Beli Manastir dodijelio prostor Zajednici tehničke kulture grada Belog Manastira našlo se mjesta i za potrebe Informatičkog kluba „Pitagora“. Uređena je mala informatička učionica, opremljena računalima i spojena u lokalnu mrežu i Internet. U cilju širenja informatičkog obrazovanja rad u učionici dostupan je članovima i svim drugim zainteresiranima. Već nekoliko godina najvažniji dio programa je informatička igraonica „Sunčica“ za djecu predškolskog odgoja. Djeca se kroz interaktivnu igru „Sunčica“ upoznaju sa osnovama rada na računalu te uče pisanje, brojanje, zbrajanje i oduzimanje. Radi se kontinuirano sa skupinama koje imaju oko dvadeset djece.

Informatička igraonica za mlade ima i ozbiljniji program. Osim zabave ova igraonica ima zadatak predstaviti lokalne mreže računala. Sudionici se upoznaju sa mrežnim tehnologijama, uče spajati računala u funkcionalnu LAN i WLAN (bežičnu mrežu), razmjene podataka kroz mreže, uče dijeljenje resursa mreže i spajanje na Internet.

Interes za osnove rada u robotici sve je veći, i nekoliko zaljubljenika napravilo je jezgru za dalje širenje aktivnosti. Tijekom rada učenici se upoznaju sa načinom rada i arhitekturom mikrokontrolera, programiranjem pomoću asemblera ili više programskih jezika. U Klubu je razvijeno i testiranje rada mikrokontrolera na Bascom testnoj pločici. U ovoj skupini trenutno radi pet polaznika. Osim redovitih aktivnosti održavaju se i povremeni tečajevi. Zainteresirani se uključuju u ljetne i zimske školske robotike te na tečaj informatike iz osnova Interneta i računalnih mreža. Za potrebe svojih učenika koji žele nastaviti školovanje izdana je zbirka riješenih zadataka s prijemnih ispita od 1991. do 2001. godine s različitih fakulteta. U planu je okupljanje većeg broja volontera i proširivanje broja skupina u sadašnjim programima koji su se pokazali interesima za učenike.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *